Ενημέρωση

Durostick: Είμαστε μαζί σας! Μένουμε ενημερωμένοι!

Γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό το πλύσιμο με σαπούνι για μικρόβια και ιούς; Διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο των New York Times Science όπου περιγράφει γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό το πλύσιμο με σαπούνι για μικρόβια και ιούς.

Είμαστε μαζί σας! Μένουμε ενημερωμένοι!

Γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό το πλύσιμο με σαπούνι για μικρόβια και ιούς;

Διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο The New York Times όπου περιγράφει γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό το πλύσιμο με σαπούνι για μικρόβια και ιούς.

Σαπούνι… Ο μύθος θέλει την επινόηση του σαπουνιού στην Αρχαία Ελλάδα, όταν ζώα θυσιάζονταν προς τιμήν των θεών. Συχνά τα ζώα κατά τη θυσία αποτεφρώνονταν και έτσι στάχτες από σκληρό ξύλο (μια πρώιμη πηγή αλκαλίων) αναμειγνύονταν με ζωικά λίπη. Λέγεται πως ύστερα από ισχυρές νεροποντές, στο ποτάμι της περιοχής όπου οι γυναίκες έπλεναν τα ρούχα, έρεε ένα κιτρινωπό υγρό προερχόμενο από το βουνό των θυσιών και έκανε τα ρούχα καθαρότερα. Αυτό ήταν η αιτία για την ανακάλυψη του σαπουνιού.

Κανείς ωστόσο δεν θα μπορούσε να προβλέψει, ότι σήμερα το σαπούνι θα αποτελούσε τελικά μία από τις πιο αποτελεσματικές άμυνές μας ενάντια στα αόρατα παθογόνα.
Tο σαπούνι έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και ειδικά αυτή την περίοδο με μία πανδημία σε έξαρση, καθώς ο πιο βασικός τρόπος αντιμετώπισης είναι να ακολουθούμε ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής. Όταν πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, σύμφωνα με το άρθρο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι περιβάλλετε τους μικροοργανισμούς στο δέρμα σας με μόρια σαπουνιού. Οι υδρόφοβες ουρές των ελεύθερων μορίων σαπουνιού προσπαθούν να αποφύγουν το νερό. Κατά τη διαδικασία, σφηνώνονται στο περίβλημα ορισμένων μικροβίων και ιών και το διαρρηγνύουν.

Εμείς το ψάξαμε, ενημερωθήκαμε και το μοιραζόμαστε μαζί σας!